Teringin makan nasi pandan. Godek punya godek terjumpalah resepi ni. Terima kasih pada tuan punya resepi, memang sedap nasi pandan ni. Lagi lagi dimakan bersama ayam masak ros.
Nasi Pandan
Bahan-bahannya ...
2 cawan beras basmati - cuci dan toskan
2 cawan air @
ikut sukatan beras masing-masing
2-3 sudu besar minyak sapi - saya guna marjerin jer
1 labu bawang besar - hiris nipis
3 ulas bawang merah - hiris nipis
1/2 inci halia
3 kuntum bunga lawang *
3 kuntum bunga cengkih *
1 batang kulit
kayu manis *
4 biji buah pelaga *
2 helai daun pandan - dikoyak-koyak *
2 ketul kuib pati ayam
sedikit pewarna hijau
sedikit kismis dan daun ketumbar - untuk hiasan/tabur
sedikit minyak untuk goreng bawang
Cara - caranya :
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar dan bawang merah hingga sedikit
keperangan. Angkat dan amik 2 sudu besar atau separuh darinya dan tumbuk dengan
halia.
2. Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi, bila minyak sapi cair masukkan
bawang yang ditumbuk tadi dan bahan yang bertanda * . Tumis sehingga garing.
( tumis terus dalam rice
cooker pun boleh)
3. Kemudian masukkan air
dan beras. Masukkan
kiub pati ayam dan kacau sekata. Masak seperti biasa sehingga nasi kering.
4. Ambil sedikit pewarna hijau dan bancuh dengan 1 sudu kecil air. Tuang secara
rawak atas nasi yang telah kering dan gaul dengan garfu agar warna hijau kena
pada sebahagian nasi. Biar sehingga nasi masak.
No comments:
Post a Comment